logo loader

Помощ при пътуване в чужбина - Имаме ли навик да защитим себе си и семейството си

 • Начало|
 • Блог|
 • Помощ при пътуване в чужбина - Имаме ли навик да защитим себе си и семейството си
Помощ при пътуване в чужбина - Имаме ли навик да защитим себе си и семейството си

Всяко пътуване е вълнуващо и носи със себе си положителни емоции и незабравими преживявания. Това е времето, в което може да се откъснете за миг от монотонното ежедневие и да се насладите на моментите, прекарани с любимите хора. Този дългоочакван момент наближава, билетите са купени, резервациите са направени, екскурзиите са организирани и багажът е почти готов. Всичко, което ви е дошло на ум и сте планували предварително, е направено. Често обаче се сещаме да приготвим и организираме едни и същи неща преди пътуване, мислейки си, че това е всичко необходимо.

Пътуването с деца е истинско приключение и най-доброто време за едно семейство да бъде заедно. Почивките с деца обаче са и един от основните източници на стрес и притеснение за родителите. Да не паднат, да не се ударят, да не се разболеят, да не загубят нещо ценно от своя багаж. Децата нямат добре развит инстинкт за самосъхранение и често са по-невнимателни от нас възрастните. Затова наша задача е да ги защитим.

Колкото и добре да сме се подготвили при пътуване със семейството, можем ли наистина да предвидим всички обстоятелства и ситуации, които биха възникнали? Можем ли да предвидим здравословното състояние на нашите деца преди или по време на пътуване? Когато става въпрос за семейството и най-вече за малки деца, отговорът е по-скоро не.

Помощ при пътуване в чужбина - Имаме ли навик да защитим себе си и семейството си

Съществува един много важен компонент на всяко пътуване, който често бива подценяван и пренебрегван, а именно – застраховката.

За какво ми е? Има ли смисъл да я правя? Това не е ли излишен разход? Не са ли много скъпи? Това са само част от въпросите, които сигурно много от вас си задават преди да заминат на почивка. Истината е, че това е едно от най-добрите неща, които може да направите, за да подсигурите спокойствие и защита на вашето семейство, особено при пътуване в чужбина. Независимо колко старателно и перфектно е планирана дадена почивка, съществуват много непредвидими събития, които за съжаление биха я провалили. Злополука, акутно (внезапно) заболяване или спешна нужда от дентална помощ са само малка част от тях. Разходите, свързани с тези събития могат да бъдат значителни, да създадат грижи, неудобства, а при по-големи размери – финансови затруднения.

За да се избегне едно бъдещо притеснение и загуба на пари, време и нерви, най-доброто решение е сключването на застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“.

Тази застраховка е предназначена за български и/или чуждестранни граждани с постоянно или дългосрочно пребиваване в Република България, пътуващи извън нея с цел туризъм, работа или спорт. Представлява доброволна застраховка срещу събития, свързани с живота, здравето или телесната цялост на застрахованите лица. Застраховката е валидна за цял свят, с изключение територията на Република България и не осигурява застрахователно покритие за застрахованите лица, които не са български граждани, в случай, че събитието настъпи на територията на държавата, чиито гражданин е застрахованият.

Нека да разгледаме основните и допълни покрития, които осигурява тази застраховка, и от които може да избирате при нейното сключване:

Основни покрития: 

 • Медицински разноски вследствие на злополука или акутно заболяване при пътуване в чужбина;
 • Разходи за репатриране в случай на злополука или акутно заболяване, ако здравословното състояние го позволява;
 • Медицински разноски и/или репатриране вследствие на заболяване от COVID-19 – разходи за амбулаторно и стационарно лечение, както и разходи за завръщане в България, ако това е необходимо;
 • Разходи за транспортиране на тленни останки;
 • Разходи за спешно дентално лечение за лица до 65 г.

 

Допълнителни (доброволни) покрития:

 • Смърт и трайно намалена работоспособност вследствие на злополука;
 • Спасителни разноски;
 • Кражба, загуба или забавяне на багаж;
 • Разходи при откраднати или загубени документи;
 • Правна помощ
 • Забавяне или анулиране на редовен полет;
 • Дневни пари за болничен предстои;
 • Лични разходи, вследствие на злополука или акутно заболяване;
 • Гражданска отговорност към трети лица и др.

Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ се сключва задължително за рисковете по основното покритие. Към тях може да добавите и допълнителни рискове. Застрахователната сума представлява горната граница на отговорността на Застрахователя, същата се договоря за всеки отделен риск и се посочва в полицата, като не се допуска застрахователната сума по допълнителен риск да е по-висока от застрахователната сума по основното покритие.

Както споменахме по-горе – всяко пътуване, колкото и хубаво и безпроблемно да искаме да бъде, често крие рискове. Намалявайки рисковете и несигурността, свързани с пътуването, застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ дава възможност на пътуващите да опознаят света с увереност, знаейки, че са подготвени за всякакви предизвикателства, които могат да възникнат. Независимо дали се отправяте на кратко бягство през уикенда или на голямо международно приключение, инвестирането в застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ е не само разумно решение, но и съществена предпоставка за приятни и безгрижни пътувания.