logo loader

Отмяна на пътуване – сигурност при форсмажорни обстоятелства и невъзможност да заминем на планираната почивка

 • Начало|
 • Блог|
 • Отмяна на пътуване – сигурност при форсмажорни обстоятелства и невъзможност да заминем на планираната почивка
Отмяна на пътуване – сигурност при форсмажорни обстоятелства и невъзможност да заминем на планираната почивка

В забързаното ежедневие, изпълнено с многобройни задачи, стрес и ангажименти, често си мечтаем да се откъснем поне за малко от него и да се пренесем на някое красиво и спокойно място, давайки си почивката, от която имаме най-голяма нужда. Това време наближава и започваме да планираме всичко, свързано с мечтаната ваканция до най-малкия детайл. Но можем ли наистина да планираме всичко? Можем ли да предвидим всички обстоятелства и ситуации, които биха възникнали в бъдеще? Отговорът е по-скоро не. Особено във времена на войни и пандемии, не винаги контролът е изцяло в нашите ръце.

Съществува един много важен компонент на всяко пътуване, който често бива подценяван и пренебрегван, а именно – застраховката. Независимо колко старателно и перфектно е планирана дадена почивка, съществуват много неща, които за съжаление биха я провалили. Както знаете доста често доставчиците на съответните услуги – туроператори, самолетните компании, хотели и др. не са в състояние и позиция да покрият разходите ви при настъпването на подобни нежелани събития. В тези случаи тогава на кого може да разчитате?

За да се избегне едно бъдещо разочарование и загуба на пари, време и нерви, най-доброто решение е сключването на застраховка „Отмяна на пътуване“. С тази застраховка може да сте сигурни, че дори вашата почивка да бъде отменена по неблагоприятни причини и непредвидими събития, ще може да ѝ се насладите по друго време, без да губите пари!

Застраховка „Отмяна на пътуване“ е доброволна застраховка. Тя е предназначена за всички български граждани и чужденци до 85 годишна възраст, пребиваващи дългосрочно или постоянно в България, на които им предстои пътуване на територията на България или чужбина. Застраховката осигурява покритие при отмяна, прекъсване или удължаване на дадено туристическо или бизнес пътуване, поради настъпване на непредвидими медицински или немедицински причини или форсмажорни обстоятелства. 

Всяка година има хиляди отменени полети, резервации и екскурзии, в следствие на различни фактори, свързани със здравеопазването и геополитиката. Това неимоверно води до несигурност и повлиява туризма на локално и световно ниво. Също така е свързано и с много инвестирани пари и загубено ценно време. Застраховка „Отмяна на пътуване“ може да ви осигури спокойствие и финансова сигурност в случай на подобни обстоятелства. Тя покрива събития, настъпили вследствие на изрично посочените в общите условия на застрахователната компания причини, които са била непредвидима към момента на сключване на застраховката и са възникнали в периода на застрахователното покритие, независимо от волята на застрахованото лице. Това са причините, поради които дадено пътуване е било отменено, удължено или съкратено.

 Въпреки че правилата и покритията се различават в зависимост от вида полица и застрахователната компания, най-често покритите причини за отмяна на пътуване могат да се класифицират в две основни групи- медицински и немедицински причини:

1. Медицински причини

Това са всички причини, свързани със здравето на Застрахования, негов близък или бизнес партньор. Те включват най-общо заболяване, злополука или смърт. Заболяването може да бъде остро настъпило преди или по време на пътуването, или неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, в следствие на което е противопоказно започване или продължаване на пътуване. Злополуката от своя страна е непредвидимо събитие, което се случва против волята на човек и застрашава физическото и психическото му здраве. Събитието настъпва неочаквано, изненадващо, под влиянието на външно нежелано въздействие, което може да причини смърт или нараняване на дадено лице за продължителен период от време. Всичко това може да направи невъзможно започването или продължаването на дадено пътуване.

2. Немедицински причини

Това са всички причини, които не засягат здравето на Застрахования. Такива могат да бъдат:

 • Назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
 • Връчване на съобщение за предявен иск за развод от съпруг;
 • Злоумишлени действия, кражба или грабеж по смисъла на чл. 195, ал. 1, т. 3 и чл. 198, ал. 1 от НК в жилището на Застрахования или в помещения, където същият развива търговска, професионална или промишлена дейност, природно бедствие, палеж или пожар на същите, настъпили преди не повече от 72 часа преди отпътуването или по време на пътуването и при условие, че щетата на имуществото надвишава 2 000 лв., както и когато присъствието на Застрахования се изисква от надлежен държавен орган във връзка с такива събития;
 • Уволнение на Застрахования;
 • Невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия;
 • Пропускане на следващ полет поради закъснение на самолетен полет (при полети с прекачване);
 • Претърпяно ПТП, повреда или кражба на МПС или авария на превозното средство, с което се осъществява пътуването, причинили неочаквано закъснение;
 • Кражба на документите на Застрахования, които са му необходими за напускане пределите на държавата при доказана физическа невъзможност същите да бъдат преиздадени преди пътуването.

 

Ако обичате да пътувате и да опознавате нови дестинации, ако често пътуването е свързано със смяна на различни видове транспорт или полети, то застраховка „Отмяна на пътуване“ е точно за вас. Живеем във времена, в които не всичко е сигурно и не всичко зависи от нас. Знанието, че имате застраховка „Отмяна на пътуване“, може да ви осигури спокойствие особено в случаите, в които резервирате скъпи полети и хотели, които са с невъзвръщаема стойност. Застраховай се преди пътуване, за да избегнеш всички нерви и притеснения, които биха възникнали при една такава отмяна на пътуване, осигурявайки си финансова защита!