logo loader

Застраховка Имущество - досаден разход или гарантирана сигурност?

 • Начало|
 • Блог|
 • Застраховка Имущество - досаден разход или гарантирана сигурност?
Застраховка Имущество - досаден разход или гарантирана сигурност?

Животът несъмнено е поредица от случайни и неочаквани събития, някои положителни, а други отрицателни. За да си осигурите спокойствие, което да ви помогне да защитите себе си, близките си и вашите собствености, е важно да помислите върху един от най-добрите източници и средства на сигурност, а именно застраховането.

В днешно време може да застраховаме почти всичко –  както себе си и здравето си, така и дома и автомобила си. Всичко това несъмнено е огромно удобство, което предоставя възможност за предпазване от настъпване на нежелани и непредвидими ситуации. Върху повечето от тях нямаме контрол и за съжаление не можем да ги предотвратим, колкото и да ни се иска. Наличието на застраховка в такъв случай би било едно от най-хубавите неща. Тя ви осигурява подкрепа и финансова сигурност, че дори и да се случи нещо, имате верен партньор, на когото може да разчитате! 

Домът не е просто сграда или конструкция, това е място, на което се очаква да се чувстваме най-сигурни. Това е нашата крепост, която сме изградили с много любов и внимание. Също така домът е и най-голямата инвестиция, която някога най-вероятно сме правили. Със сигурност не бихме искали да го загубим, а и разчитаме на него – за да живеем в него, да го оставим на децата, да получим приходи от наем или от продажба. Той несъмнено е един от най-ценните активи, които притежаваме. Поради тази причина, дори и най-обезопасеният и скъп имот, е подложен на редица рискове. Но защо да пренебрегваме и подценяваме тези рискове? Защо първата и често единствена застраховка, която имаме, е тази на нашия автомобил, а за защита на дома се замисляме едва когато чуем за поредното природно бедствие? Можем ли да си осигурим спокойствие, само с помощта на лист хартия? Има разходи, които могат да бъдат пренебрегвани или отлагани във времето, но застраховката на вашия дом не бива да бъде сред тях.

Сигурно много от вас си задават редица въпроси, като например:

 • Необходимо ли е да отделям допълнителни средства, за да застраховам дома си?
 • Каква сигурност ми дава такъв тип застраховка?
 • Каква добавена стойност ми носи тя?
 • Какво точно включва Застраховка Имущество?
 • Какво обезщетение се очаква да получа при настъпването на дадено неблагоприятно събитие?

Това са само част от въпросите, които най-вероятно си задавате в някакъв момент от живота, и които ви спират да предприемете тази крачка. Затова нашата цел в тази статия, е да покажем, че сключването на имуществена застраховка няма да бъде излишен разход, а ви гарантира единствено и само спокойствие, защита и сигурност!

Природните бедствия зачестяват, както и все повече реални неблагоприятни събития, които могат да сполетят нас и нашето имущество. Не винаги най-разумното нещо, на което можем да разчитаме, е късмет. От друга страна, не може да разчитаме и на държавата да поема отговорност за личната ни собственост. Това е изцяло наше задължение. Затова при настъпване на дадено неблагоприятно събитие, е хубаво да притежаваме допълнителна сигурност, на която може да разчитаме в трудни моменти.

Нека да разгледаме основните покрития, които включва такъв тип застраховка:

 • Пожар, мълния, експлозия, имплозия, падане на пилотирано летателно тяло, негови части или товар;
 • Природни бедствия;
 • Земетресение;
 • Разходи за разчистване и спасяване на имущество след щета или за предотвратяване на застрахователно събитие;
 • Свличане или срутване на земни пластове;
 • Увреждане на имущества следствие удар от превозно средство или животно; увреждане при транспортиране.

Освен изброените по-горе основни покрития, могат да бъдат  включени и редица допълнителни покрития, спрямо индивидуалните нужди на всеки човек.

Примери за такива са:

 • Буря, ураган, градушка, падане на лавина, проливен дъжд, наводнения и последиците от тях;
 • Вандализъм / Злоумишлени действия;
 • Авария на водопроводни, канализационни, отоплителни и климатични инсталации; Късо съединение и токов удар;
 • Действие на подпочвени води или морски вълни; Свличане и срутване на земни пластове;
 • Кражба чрез взлом; Кражба с техническо средство; Грабеж;
 • Гражданска отговорност към трети лица (напр. наводняване на апартамента на съседа);
 • Загуба на доход от наем;
 • Разходи за временно настаняване;
 • Разходи за разчистване на развалини и останки; Разходи за преместване и съхранение на застраховано движимо имущество;
 • Чупене на стъкла, витрини и рекламни табели и др.

Ето и някои от основните причини да застраховате дома си, на база всички основни и допълнителни покрития, които разгледахме, и от които може да се възползвате при сключването на имуществена застраховка:

1. Спокойствие и сигурност

Най-важната причина да сключите Застраховка Имущество, е именно спокойствието, което тя ви дава. Така при настъпване на неочаквани събития, като например пожар, наводнение, природни бедствия и т.н., получавате финансова сигурност и защита, от която в този момент ще имате най-голяма нужда. Недвижимото имущество не се обезценява с времето, а често е точно обратното, и покачва цената си. Точно за това трябва да го предпазите по най-добрия начин!

2. Защита и финансова подкрепа

Хубавото също на тази застраховка е, че сами може да изберете покритието и защитата, от която се нуждаете. Може да изберете да застраховате само недвижимото си имущество, само движимото си имущество, или и двете. Ако изберете и двете, при настъпване на дадено неблагоприятно събитие, застрахователят ще покрие щетите не само по сградата, а и на всички ваши вещи вътре в нея. Наличието на подходяща застраховка ви дава сигурност да притежавате ценни предмети без притеснение. Застраховката не може да предотврати настъпването на подобни събития, но може да ви помогне с възстановяването на средства, с които да поправите повреденото или да замените липсващото. 

3. Достъпни ценови варианти за всеки „джоб“

Вярвате или не, имуществените застраховки са едни от най-достъпните и ниски като цени варианти за защита на вашите имущества. Често не се замисляме за колко излишни неща даваме пари и колко голяма част от тези неща не ни носят никаква добавена стойност. Истината е, че повечето хора не обръщат внимание когато дават малки суми от порядъка на 20-30 лв. за нещо, особено на фона на растящата инфлация. А всъщност точно толкова може да струва на месец една Застраховка Имущество. Нека да се замислим в такъв случай кое е по-важно – да защитим дома си, осигурявайки си спокойствие и финансова стабилност след време, или да си купуваме всеки месец по някоя безсмислена вещ, която само ще събира прах и няма да ни носи нищо? Ако все още нямате застраховка имущество, сега определено е времето да вложите тези пари в нещо толкова важно. Не подценявайки многобройните опасности, които могат да засегнат дома ви неочаквано.

4. Банките изискват застраховка

Когато купуваме недвижимо имущество с ипотечен кредит, банките почти винаги изискват наличието на застраховка на жилището. Това е така, защото домът действа като обезпечение по заема, а банката иска да гарантира, че имуществото му е защитено. Тогава сме задължени да направим застраховка. Фактът, че банките разчитат именно на застраховка на дома, трябва също да ни потвърди, че е много важно и може да ни осигури желаното спокойствие. 

Застраховка Имущество определено не трябва да бъде пренебрегвана. Когато купувате ново жилище и влагате много средства в него, е хубаво да бъдете сигурни и спокойни, че дори да му се случи нещо лошо, щетите ще бъдат покрити. Ваша лична отговорност е да защитите дома си по най-добрия начин!